Aşırı Güneş Maruziyeti

Ultraviyole ışınları (UV) sağlığımız için çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü kalsiyum emilimi ve kemik büyümesi için gerekli olan D vitamini üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, UV ışınlarına aşırı maruz kalma ( güneş ya da solaryum gibi yapay kaynaklardan) güneş yanığı, cilt yaşlanmasının hızlanması ve deri kanserlerinin farklı tipleri ile yakından ilişkilidir.
Deri kanserlerinin %50-90’ı aşırı dozda UV ışınlarına maruz kalınması sonucu oluşur. Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC), her yıl Dünya çapında 200. 000 melanom ve 46.000 melanom ilişkili ölüm kaydedildiğini bildirilmiştir. Buna ek olarak, 2.8 milyon skuamöz hücreli karsinom ve 10 milyon bazal hücreli karsinom olgusu aşırı UV radyasyon ile ilişkilendirilmiştir.
 
Aşırı UV radyasyona maruz kalmanın, bağışıklık sisteminin etkinliğinin azalması, katarakt ve diğer göz hastalıkları ile bağlantılı olduğu da bilinmektedir.
 
Uluslararası Kanser Kontrol örgütü (UICC), Dünya Kanser Örgütü’nün “INTERSUN Programı’nın” etkin bir şekilde uygulanması ile UV ışınlarının etkilerine karşı sert tedbirler uygulanmasını savunmaktadır.
 
Kavrulmadan güneşin keyfini çıkarın: “Solaryum” ve “Aşırı güneşe maruz kalmaktan” kaçının. Etkili bir kanser önleme yöntemi olarak güneş koruma faktörlü ürünler ve koruyucu giysiler kullanmayı unutmayın.