Fiziksel Aktivite

Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı bir yaşam sürdürmek için büyük önem taşımaktadır.

Sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, hipertansiyon, hiperglisemi, anormal kan lipitleri ve aşırı kilo/obezite gibi bir dizi rahatsızlığın gelişiminde çok önemli risk faktörleridir.

Dünya nüfusunda yaklaşık 1.6 milyar yetişkin aşırı kilolu, en az 400 milyon yetişkin ise klinik olarak obez kabul edilmektedir (2005 verileri). 2015 yılına kadar bu verilerin 2.3 milyar ve >700 milyona yükselmesi bekleniyor.

Obezitenin kalp damar hastalıkları, diyabet ve kas-iskelet bozuklukları gibi yaygın sağlık sorunları yarattığı artık tüm dünyada bilinmektedir.  Ayrıca obezite ve fiziksel aktivite eksikliği birçok majör kanser türünün % 20-30 (kolon, menopoz sonrası meme, endometrium, böbrek ve yemek borusu kanserleri) sorumlusu olabilir. Bazı çalışmalarda obezite ile safra kesesi, yumurtalık ve pankreas kanseri arasında bağlantı olduğu bildirilmiştir.
 
Aşırı kilo alımının önlenmesi pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltabilir. Bu nedenle aşırı kiloyu ve obeziteyi önlemek için sağlıklı bir yeme alışkanlığı ile fiziksel aktivite düzeni oluşturulması tavsiye edilir. Zaten kilo fazlası olanlar ve obezlerde düşük kalorili beslenme ve egzersizden kilo alımlarını kontrol edebilirler, kilo verebilirler. Sadece% 5-10 arası bir kilo kaybı bile vücudumuzun sağlıklı olması açısından ciddi faydalar sağlayabilir. Bu konuda hükümetler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri gibi kurum ve kuruluşlar, sağlıklı ortamlar yaratma ve sağlıklı beslenme seçenekleri ile insanların kolayca ulaşabileceği uygun spor merkezleri oluşturma konusunda işbirliği yapmalıdır.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Dünya Kanser Kontrol Örgütü’nün Beslenme, Fiziksel aktivite ve sağlık konusundaki küresel Stratejisinin etkin bir şekilde uygulanması sayesinde obezite ve fiziksel hareketsizliğe karşı tedbirler uygulanmasını desteklemektedir..

 
Aktif olun, hareket edin:

Günde sadece 30 dakikalık fiziksel aktivite kanser riskini azaltmak için önemlidir. Okul çağındaki çocuklar ve gençler için günlük fiziksel aktivitenin en az 60 dakika olması fark edilir sağlık avantajları yaratcaktır.